Често задавани въпроси

Най-често задавани въпроси, освен този за цената разбира се. Отговорът тук е ясен:

"БОЛКАТА ОТ ЛОШОТО КАЧЕСТВО Е ПО-ДЪЛГОТРАЙНА ОТ УДОВОЛСТВИЕТО ОТ НИСКАТА ЦЕНА"

 

1. Каква дограма да избера за дома ми - алуминиева или пластмасова?

Зависи от много фактори. Ако дограмата е предназначена за жилище и прозорците са с нормални размери, такива, че статиката им да се покрива от PVC дограма , то това е най-правилният избор. Пластмасовата дограма е с много добри топлоизолационни качества, има осигурена вентилация и контролирано отводняване. Разбира се има и алуминиеви системи съизмерими като качества  с пластмасовите,  даже превъзхождащи ги, но цените им са много високи. Това е главната причина да препоръчваме за жилища PVC дограмата.

 

2. Какво е "к" или нискоемисийно стъкло?

Това е флоатно стъкло, което в специални камери се обстрелва с йони на титан или сребро, при  което му се формира тънък филм, който по същество е метален.Това предизвиква повишаване на температурата на повърхността  на стъклопакета при отоплението на помещенията или нагряване от слънцето. Това стъкло има както голямо поглъщане, така и голямо отразяване на дългите вълни, а това са вълните от нагревателните уреди. Стъклопакет произведен с нискоемисийно стъкло има до 30% по добри топлоизолационни качества.

 

3. Може ли да се появи конденз между двете стъкла?

Може, но това е признак за дефектиране на стъклопакета. Необходимо е да се подмени. В нашата фирма в рамките на 5 години това е за наша сметка. Да се има предвид, че като всяко нещо и стъклопакета има определена продължителност на  живот.  Ако е произведен по правилата животът му е над 10 години. Колко  ще издържи зависи от много фактори - начин на производство, брой на бариерите, вид на адсорбента, габарита и др.

 

4. Ще имам ли конденз вътре в помещението?

Кондензът е проблем на всяка дограма,  която добре уплътнява. Това е чиста физика и от нея не може да се избяга. Всеки предмет с температура под 9,3 градуса, ако се внесе в стая с температура 20 градуса и влажност по-голяма от 80% ще кондензира. Има мерки, които можете да предприемете за да намалите конденза.

Едната мярка е да повишите температурата на предмета (вашия прозорец). Това може да стане :

 • като използвате стъклопакети със специални нискоемисийни  стъкла.
 • отоплителните уреди да се монтират под прозорците, така топлият въздух издигайки се нагоре първо повишава температурата на дограмата и второ раздвижва въздуха около нея, и този въздух няма време да се застои достатъчно дълго допрян до студената повърхност на стъклото, и да кондензира.
 • когато не сте в стаята или осветлението не е включено, дръпнете завесите или щорите. Така въздуха около дограмата се раздвижва и се намалява конденза.

Друга мярка е да понижите влажността на въздуха в стаята. Това става по няколко начина:

 • проветрявайте правилно. Това се прави с широко отваряне на прозореца за няколко минути. Ако в стаята е 20 градуса и отворите прозореца широко за няколко минути, топлият въздух, който е с висока влажност се подменя със студен. Студеният въздух по правило е сух. Той се нагрява бързо и когато затворите, само за няколко минути температурата в помещението отново ще е 20 градуса, още повече, че за няколко минути стените и мебелите нямат време да изстинат.
 • можете да си поръчате и вентилационна клапа. Това устройство дава възможност в помещението да влиза контролирано свеж въздух. То позволява на Вашия аспиратор или вентилатор да работят ефективно, защото при добро уплътняване на дограмата  при работа на вентилацията се получава голямо подналягане. Повечето домакини сами са стигнали до извода, че аспирацията работи по-добре ако отворят вратата или прозореца.

В обобщение на казаното дотук трябва да кажем, че конденза зависи от микроклимата във вашето жилище.

 

5. Къде са подводните камъни при избор на PVC дограма?

В нашия бранш има голяма борба за клиенти. Във връзка с това всеки се стреми да предложи възможно най-ниската цена. Има много начини за намаление на цената. Това, което клиента вижда като завършен продукт е самата пластмаса. Има безкрайно много елементи от дограмата, които остават невидими за неспециалистите. Замяната  им води до намаление на цената, но и   на качеството. Ще маркирам само някои от тях:
 •  Укрепващият метал.

При немските  PVC системи, които определят стандартите и насоките за развитие на прозоречните системи  металът е с дебелина винаги 1.5 мм.  минимум. Ако това изискване не се спази, не се осигурява здравината и линейното разширение на дограмата. Обърнете внимание с какъв метал работи фирмата доставчик. За да намали цената фирмата може да го замени с по-тънък.

 • Крепежи.

Всички крепежи трябва да са със специално покритие сръщу корозия. Ние използваме предимно крепежи на "Вюрт".

 • Обков.

  На пазара има много видове обков,  както като произход, така и като качества. Най-разпространените и наложили се на пазара са немски и австрийски системи. Обковът, с който ние работим е „Рото”. Той  е лидера в областта на обковите за прозоречни системи. Специално нанопокритие гарантира устойчивост срещу агресивен влажен въздух. Този обков е  и противовзломен.

 

6. Вентилационни клапи Aereco

Предлагаме Ви едно интелигентно решение на проблема с влагата и мухъла – френските вентилационни клапи на фирма Aereco.

При поставяне на качествена дограма и добра изолация, ние затваряме нашето жилище, не му позволяваме да диша, а това е предпоставка за появата на влага и мухъл. Жилището ни се нуждае от постоянен приток на свеж въздух.

Прозоречните клапите Aereco осигуряват този въздух в дома ни. Те работят напълно автоматично, безшумно и без разход на ток. Имат елегантен дизайн и могат да се монтират на всички видове дограми. Моделите които предлагаме са с допълнително ръчно затваряне, в случай на силни ветрове, задименост на външния въздх и други екстремни ситуации.

¨      Как работи?

При повишаване на влагата в помещението, вграденият датчик задейства изпълнителния механизъм, който отваря клапана и увеличава притока на въздух, а стария излиза през вентилационните отдушници.

Датчикът за влага е настроен фабрично да не реагира на относителна влажност в помещението  до 35%-40%. Над тези стойности той започва да открехва постепенно клапана, пропуска въздух отвън и така се създава достатъчна тяга за отвеждане на влажния, замърсен въздух през  вентилационните отвори. Осигурява необходимата тяга на вентилаторите и абсорбаторите в дома, така че влагата изчезва не само в стаите в които са поставени клапите, но и в банята, тоалетната, остъкления балкон.

¨      Трябва ли да се слагат допълнителни отдушници?

През клапите само влиза въздух. За да се получи циркулация, в жилището трябва да има отдушник с естествена тяга. Най-често те са в банята или тоалетната. За да достигне до там стария, замърсен въздух, е необходимо процеп под вратите не повече от 1 сантиметър. В случай на плътно затваряне на вратите, те трябва да се оставят открехнати или в долния им край да се монтират решетки.

¨      Предимства на клапите Aereco

-          Решават проблема с влагата завинаги

-          Автоматично регулират притока на свеж въздух в помещението

-          Работят без ток и без батерии

-          Могат да се монтират на всеки вид дограма. Препоръчително е това да става в заводски условия, но може и допълнително на вече поставена дограма.

-          Завинаги се разделяте със сутрешното главоболие и дихателните проблеми, причинени от влажния и замърсен въздух в дома ви.

-          Безшумни са

-          Стилни са

-          Запазват топлината във вашия дом и ви осигурат здравословен въздух.

Заповядайте в някой от офисите ни, за да ви запознаем с продукта.

Решете проблема с влагата и мухъла ЗАВИНАГИ!

 

7. Как да избера фирма за дограма?

Само във Варна има над 800 фирми за дограма. Много от тях  са фирми фантоми. Как да изберете фирма, от която да останете доволни?  Ето нашите препоръки, за да не останете излъгани:

 • Фирмата трябва да има мострена зала, където Вие да видите на "живо" мостри на прозорци, и където да Ви се направи консултация.
 • Поискайте да Ви покажат документираната си система за производствен контрол или сертификат по управление на качеството. Това гарантира, че фирмата произвежда и монтира съобразно стандартите.
 • Фирмата е длъжна да поставя знак CE  на своята продукция и да издава декларация за съответствие на дограмата.
 • Сключвайте договор задължително.
 • Поискайте фактура за всяко от плащанията, които правите.
 • Попитайте каква е гаранцията. Гаранцията на дограмата по закон (ЗУТ) е 5 години. Поискайте гаранционна карта.
 • Изберете фирма, на която производствената и база е близо до вашия град. Така си гарантирате бърза реакция при необходимост от поддръжка.
Web Systems