Фасади

Фасади от стъкло Фасади от стъкло

Окачени стъклени фасади

Предлагаме на Вашето внимание т.н. окачени стъклени фасади. Познати са различни видове. Принципите на монтаж за всички са  едни и същи. На специална алуминиева или стоманена конструкция се окачват стъклопакети. Носещата конструкция се състои от вертикални и хоризонтални профили, които се монтират със специални пети към стоманобетоновите елементи на сградите. Специфично е отводняването на този вид фасади. Те на практика са изнесени пред стоманобетоновия силует на сградата. Хоризонталните елементи играят роля на улуци, а вертикалните на водосточни тръби. По този начин ако вода попадне зад стъклопакетите, тя стига до хоризонталните елементи, от там тя се отвежда до вертикалните и след това  долу пред сградата. 

Най-честото разделение на видовете стъклени фасади е според това как е решена фугата между отделните стъклопакети:

  • Капачкова фасада.

При този вид окачена фасада тежестта на стъклопакетите се поема от хоризонталите и чрез тях се предава на вертикалите. Закрепването на стъклопакетите става с помощта на алуминиеви лайсни, с предварително монтирани на тях  гумени уплътнители широки 50-60 мм.Тези лайсни се прихващат с винтове за носещата конструкция и обикновено се покриват със специални по геометрия декоративни капачки. Това са най-често срещаните окачени стъклени фасади. Това е така, заради относително ниската им цена и високата степен на сигурност.

  • Фасада на суха фуга.

При този вид окачена фасада стъклопакетите се монтират към алуминиеви рамки и така получените касети се монтират към носещата конструкция. По периметъра на алуминиевите профили на касетите има гумени уплътнения, които са преграда срещу проникването на вода. Има два начина за монтаж на стъклопакетите към алуминиевите рамки. Единият е чрез специалната геометрия на самите профили, които обхващат стъклопакетите, при което част от профилите остават видими по периметъра на всеки един стъклопакет. Другият начин е чрез лепене на стъклопакета към рамките. Това става със специален двукомпонентен силикон.Тази система е с най-ниска степен на сигурност, защото се разчита единствено на силикона да задържи стъклопакетите. Разбира се производителите на силиконите дават дългогодишна гаранция, но за съжаление не казват какво се случва  след изтичането и. Друг  недостатък на тази окачена фасада е това, че гумените уплътнители са навътре от равнината на външното стъкло и там се събира прах  и мръсотия, и почистването е доста трудно.

  • Фасади на силиконова фуга.

Когато фасадата е на силиконова фуга, стъклопакетите като правило се произвеждат или със специален дистанционер/ както е при „Schuco /, или при производството им се монтира специален алуминиев профил, който обхваща вътрешното стъкло. Така е при „Етем“ и „Алумил“. По този начин се образува своеобразна кухина в областта на силиконовия пълнител. В тази кухина влизат специални елементи, които с винтове се монтират към носещите хоризонтални и вертикални елементи.Така тези елементи притискат вътрешното стъкло на стъклопакета към конструкцията, а външното стъкло виси отпред само благодарение на специален двукомпонентен силикон. Фугата между отделните стъклопакети се запълва също със силикон.

Вентилируеми фасади Вентилируеми фасади

Окачени вентилируеми фасади

Този тип окачена фасада се състои от стоманена, алуминиева или дървена конструкция, и различни по вид облицовки. Технологично се изпълнява в следната последователност :

  • монтаж на пети, които да държат конструкцията
  • монтаж на топлоизолация – минерална или каменна вата
  • монтаж на хидроизолационна мембрана
  • монтаж на носещата конструкция
  • окачване на облицовката

Облицовката може да бъде най-различна: еталбонд,  камък,  керамика,  етернит,  дърво и др. Интересното при тези фасади е, че между облицовката и изолацията има разстояние от 3-4 см. През зимата там въздуха е поне няколко градуса по-топъл отколкото навън. Следователно този въздух се движи нагоре и отвежда със себе си водните пари излизащи от сградата. Поради това движение на въздуха топлоизолацията е винаги суха. Най-важното качество на този тип окачени фасади е, че те са дишащи и не позволяват на влагата да се задържи вътре в сградата.