Полезна информация при избора на дограма

АКО СЕ КОЛЕБАЕТЕ В ИЗБОРА СИ, ПОТЪРСЕТЕ НИ ЗА СЪВЕТ

Това е строго индивидуано решение. Изборът на дограма зависи много от региона, в който се намира жилището. Какви са климатичните условия там? Подложено ли е на напор на силен вятър? На кой етаж се намира жилището? Какво е изложението на помещенията? Затова нашите специалисти са на Ваше разположение и ще ви предложат най-добрия за вас вариант. Ние имаме дистрибутори в почти всеки квартал на Варна, за да бъде удобно на клиентите ни и да се обърнат към най-близкия до тях офис.

Освен това предлагаме и съвсем нова за града ни услуга – подвижен офис. След обаждане и заявка за посещение от ваша страна, нашите специалисти ще ви посетят на избрано от вас място. В специално оборудван микробус ще може да видите, да се запознаете с качествата и да пробвате мостри на нашите дограми, консултантите ни ще ви посъветват какъв вид дограма е най-добре да си поръчате и ще ви изготвят оферта.

Ние ви препоръчваме да изберете фирма, която има офис, има мостри, където може да отидете и да се запознаете с продуктите, които предлагат.

Изисквайте документи за получено право за производство на дограма – сертификати, референции. Всяка уважаваща себе си фирма, която предлага качествен продукт, следва да има такива.

Дограмата трябва да има маркировка СЕ, която е гаранция, че са спазени всички изисквания.

Подписвайте договор! Там ще са описани условията, сроковете, неустойките, гаранциите и др.

Винаги изисквайте платежен документ. Той е вашата гаранция, с която ще си търсите правата в случай на проблем.

Изисквайте гаранционно обслужване. По закон гаранцията на дограмата е пет години. Не се съгласявайте на по-малка такава.

Избирайте фирма, чиято производствена база е близо до вас, защото така ще реагират по-бързо в случай на възникнал проблем.

Може би ще ви шокираме, но най-добрият сезон да си смените дограмата е зимата. Знаем, че това ще ви смути, но нека ви кажем защо смятаме така. Първо, през зимата, тъй като не е сезон на ремонтните дейности и търсенето на дограма е по-малко, фирмите правят промоции и са по-склонни на отстъпки. Така че ще получите по-добра цена, за избраната от вас дограма.

Второ, майсторите са по-свободни, поради намалелите обеми от работа, ще бъдат по-внимателни и ще свършат по-прецизно работата си, а няма да ви „претупат”, бързайки към следващия клиент.

Трето, на момента ще разберете, дали има проблем с дограмата. Обикновено когато я монтирате лятото, проблемите лъсват през първия отопляем сезон, но все пак са минали месеци. А сега веднага ще проличи, ако има някакъв проблем и ще се реагира веднага.

Най-голямото притеснение на клиентите е, как ще оставят отворен дома си в студа. Във Варна зимите не са много студени и дори декември понякога е с плюсови температури. Освен това след като се махнат старите, веднага се монтират новите прозорци. Така че домът ви няма да остане незащитен. От вътрешната страна може да започнете с довършителните работи веднага. Притеснението на повечето клиенти идва от това, че няма да могат да направят външната изолация на прозорците. Обикновено отвън остава един процеп от 3-4 см, който се запълва с полиуретанова пяна, която не пропуска дъжд и сняг. А вече напролет може да извикате фирма, която да ви направи изолацията.

Ето затова ние препоръчваме на нашите клиенти смяна на дограмата през зимата.

Обикновено при новото строителство след поставянето на дограмата тя се опенва и отвътре се поставя гипсокартон, а отвън изолация. Топлият въздух преминава през гипсокартона и достига до студената пяна, където кондензира. Натрупалата се влага избива под прозорците в двата им края. Ние имаме решение за този проблем и то е поставянето на пародифузна мембрана по периметъра на дограмата. Мембраната е подобна на текстилна лента, която се слага по периметъра на дограмата и тя не дава възможност водната пара да минава оттам.

Може, но това е признак, че стъклопакетът е дефектен. Решението е да се подмени. В нашата фирма даваме гаранция на стъклопакета 5 години и ако този проблем се появи в рамките на този срок, смяната е за наша сметка. Като всяко нещо и стъклопакетът има определено време живот. Ако е произведен по правилата, може и над 10 години да нямате проблем с него. Колко дълго ще издържи зависи от много фактори – начин на производство, брой на бариерите, вид на адсорбента, габарити и др.

Кондензът притеснява всеки човек, който решава да смени дограмата си и винаги първият въпрос, който задават клиентите е: ще имам ли конденз, когато си сменя старата дограма с нова пластмасова или алуминиева.

Кондензът е проблем, който се появява при дограмата, която изолира добре. Когато си сменим дограмата ние буквално запечатваме жилището си и ако няма добра вентилация, то конденз се появява.

Какви са решенията?

Първото е да осигурим приток на свеж въздух в дома си. Това става, ако има изградена добра вентилационна система, но това рядко е вариант в жилищата ни. Обикновено такава имат обществените сгради.

Затова ние предлагаме монтаж на клапи в дограмата, които да осигурят приток на свеж въздух. Клапите са два вида: ръчни на Ренсон и автоматични на Aereco.

Как функционират те?

Сигурно сте забелязали, че когато прозорците са затворени ширмът и вентилаторът в банята не работят ефективно. Това е така, защото се създава подналягане. Клапите, които предлагаме, подпомагат ефективната работа на тези уреди. Как става това? Обикновено те се монтират в горната част на дограмата, а там в горната третина на стаята е събран топлият и влажен въздух. Вкарвайки сух студен въздух той изтиква влажният към отдушниците и те го засмукват.

Много клиенти се притесняват, че по този начин помещението им ще изстива. Всъщност през клапите, които отварят съвсем малък процеп, въздухът влиза с ниска скорост и когато слиза надолу той вече се е затоплил и така вие не усещате студен въздух.

Ръчните клапи позволяват сами да решите, кога да проветрите.

При автоматичните на Aereco принципът на работа е друг. Когато влажността в стаята стане над 35-40%, вграденият в клапите датчик започва постепенно да ги отваря и да пропуска свеж въздух. Когато влажността се нормализира той затваря клапите. Клапите работят без ток, безшумни са и имат елегнатен дизайн.

Може да поръчате да монтираме клапите още при производството на дограмата, но това може да се случи и на всеки следващ етап.

Предлагаме и функцията микропроветряване, която можем да поставим в обкова, за да осигурите свеж въздух в помещението. Какво е действието на тази функция? Когато завъртите дръжката на прозореца под ъгъл от 45 градуса тя отаря малък процеп, през който влиза свеж въздух.

Другата посока, в която действаме, за да решим проблема с конденза е да направим прозореца по-топъл. Защо е нужно това? По законите на физиката, когато топлият влажен въздух се допре до студения прозорец – той кондензира. Затова ако направим прозореца си по-топъл ще намалим този конденз. Това става като поставяме специални стъкла – К-стъкло или всесезонно. Затова изборът на стъклопакет е важен. К-стъклото, за сравнение, увеличава топлоизолацията на прозореца спрямо две обикновени бели стъкла почти двойно. Коефициентът на топлопроводимост на стъклопакета с две бели стъкла е над 2,5. Ако се сложи само едно К-стъкло и се пусне аргон между тях този коефициент става 1,1. Или казано по друг начин – слагайки си само едно К-стъкло все едно слагаме две дограми една след друга.

Четирисезонното стъкло има същия коефициент само че то допълнително има и слънчев фактор т.е спира слънчевата енергия. Повишавайки температурата на стъклопакета ние намаляване конденза. Ако сложим троен стъклопакет коефициент от 1,1 става  0,6 -0,8. Стъклопакет с четири сезона, бяло, К-стъкло има коефициент на топлопреминаване 0,6-0,8. За сравнение коефициентът на топлопреминаване на една тухлена стена с изолация е 0,3-0,5. Тройният стъклопакет с две специални стъкла четирисезона и К отвътре се доближава по топлоизолация почти като стената.

Има още едно нещо, което може да се направи, за да се намали кондензът. Винаги оросяването започва да се появява по периметъра на всеки стъклопакет. Причината това да е така са дистанционерите. Те са направени от алуминийи и по периметъра дограмата е най-студена и затова там първо кондензира влагата. За да се избегне това на пазара вече се предлагат специално разработени дистанционери от пластмаса. Изпозвайки такъв дистанционер ние правим еднакво топъл целия стъклопакет и оросяването по периметъра се избягва.

Други съвети, които ще ви помогнат да се справите с конденза са:

  • Монтирайте отоплителните уреди под прозорците. Така топлият въздух, издигайки се нагоре, ще повиши температурата на дограмата и така няма да има студена повърхност, до която опирайки се топлият въздух да кондензира.
  • Винаги, когато можете, е добре да дърпате завесите и да вдигате щорите от прозорците, за да може въздухът около дограмата да се раздвижва и да няма възможност да кондензира.
  • Проветрявайте правилно! Това се прави с широко отваряне на прозореца за няколко минути. Ако в стаята е 20 градуса и отворите широко прозореца за няколко минути топлият въздух, който е с висока влажност се подменя със студен, който по правило е сух. Той се нагрява бързо и когато затворите в помещението отново ще е 20 градуса. Още повече, че за няколко минути стените и мебелите нямат време да изстинат.

Стъклопакетите, които използваме, са с високо качество. Те са изключително важни, защото заемат 85% от отвора на дограмата и от тях зависи комфортът в жилищата ни. Предлагаме 32 мм и 44 мм стъклопакети с три стъкла. В момента на пазара има голямо разнообразие от стъкла, с които можем за постигнем максимален комфорт в нашите жилища.

Нека започнем с най-познатото – нискоемисионното К-стъкло. Това е флоатно стъкло, което в специални камери се „обстрелва” с йони на титан или сребро и така се оформя тънък метален филм. При отопление или при нагряване от слънчевите лъчи благодарение на този филм се повишава температурата на прозореца. К-стъклото има голям коефициент на поглъщане и на отразяване на дългите вълни, които са всъщност вълните на отоплителните уреди. Точно това е причината стъклопакетът, в който е включено К-стъкло, да има 30% по-добри топлоизолационни качества от стъклопакет, изграден от две обикновени стъкла. Препоръчваме ви да не поставяте в жилищата си стъклопакет с две обикновени стъкла, защото в този случай кондензът ще е много голям. Най-добре е да поставите от вътрешната страна към помещението К-стъкло, което ще ви спести средства за отопление и същевременнно, тъй като прозорецът става по-топъл, няма да имате проблем с конденза. Оскъпяването е незначително, но ползата е голяма. К-стъклото е задължително при северни изложения. Не е добре да се поставя при западни, тъй като може да създаде парников ефект.

През последните години все повече навлиза и стъклото четири сезона или още наричано всесезонно. Това стъкло има слънчев фактор, т.е. спира около 50-60% от слънчевата енергия. То  се препоръчва при южни или западни помещения, където лятото слънчевото греене е интензивно. Поставяйки това стъкло от външната страна на стъклопакета, то няма да позволи да се повишава температурата в стаята и охлаждането й ще става по-лесно. За да се постигне този слънчев фактор е поставен специален филм, който намалява светлопропускливостта на прозореца, което не допада на някои клиенти. Но има решение и затова. На пазара вече се предлага системата Четири сезона SUN, при която това затъмняване го няма.

В последно време най-поръчван и, оказва се, най-ефективен е стъклопакетът изграден от:

четирисезонно стъкло отвън

бяло по средата

к-стъкло към помещението.

 

Изборът на стъклопакет зависи много от изложението на помещенията и какво целим да постигнем със смяната на дограмата. Ние предоставяме разнообразие от комбинации на стъклопакети и ще ви предложим най-доброто решение за вас.

Много често клиентите ни се притесняват от появата на конденз след смяната на дограмата. Имаме решение и за този проблем. Всъщност кондезът се появява, защото добрата дограма буквално запечатва жилищата ни. Липсата на свеж въздух и на вентилация за помещенията водят до нарушаване на оптималната влажност. Топлият въздух достига до прозорците, които са студени, и там кондензира. За да избегнем този проблем ние предлагаме специални клапи, които монтираме в дограмата. Те осигуряват приток на свеж въздух и осигуряват ефективна работата на аспиратора или вентилатора в жилището.

Клапите, които предлагаме, са два вида – ръчни на Ренсон и автоматични на френската фирма Aereco.

Първите клапи на Ренсон се регулират ръчно т.е. вие по собствено желание, когато усетите, че влажността на въздуха в помещението се увеличава, отваряте клапите и когато решите ги затваряте.

Автоматичните клапи на Aereco се монтират в крилата на дограмата. Те работят напълно автоматично, безшумно и без разход на ток. Имат елегантен дизайн и са подходящи за всички видове дограми. Най-добре е да се поставят още при производството на дограмата, но могат да се монтират и допълнително. Моделите, които предлагаме, имат и ръчно затваряне на клапите.

При повишаване на влагата в помещението, вграденият датчик задейства механизъм, който отваря клапата и увеличава притока на свеж въздух, а старият излиза през вентилационните отдушници.

Датчикът за влага е настроен фабрично да не реагира на относителна влажност в помещението до 35-40%. Над тези стойности той започва да открехва постепенно клапата, пропуска въздух отвън и така се създава достатъчна тяга за отвеждане на влажния, замърсен въздух през вентилационните отвори.

Често клиентите ни се притесняват да не изстудят домовете си. Това няма да се случи, защото клапите отварят съвсем малък отвор. Освен това те са  поставени в горната част на дограмата, където е събран по-влажният топъл въздух. При отварянето им навлиза сух студен въздух, който изкарва влажният въздух през вентилатора или аспирацията. Но докато слезе до долу той се стопля и не се усеща като приток на студен въздух.

В зависимост от нуждите ви, могат да се направят най-разнообразни комбинации, за да получите максимално удобство при ползване на новата си дограма. Видове отваряне: